Ágazati párosítások Ausztria - Magyarország

Industry Match-up Reports

 • Ausztria,
 • Magyarország
 • Élelmiszeripar

06 jún. 2016

Mindkét országban az élelmiszer-ágazat kerül értékelésre, az export mint az eladások fő hajtóereje. Néhány szegmensben kiélezett versenyre számíthatnak.

 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság

Iparági összecsapás: élelmiszeripar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Championship AUT-HUN

 

 

 

 

 

 

 

 

Ausztria: Szorosan fogott árrések, de szép sikerek idegenben

2015-ben az osztrák élelmiszeripar teljesítménye meglehetősen szerény maradt, mivel az export csak kis mértékben nőtt, a belföldi keresletre pedig a rossz fogyasztói hangulat nyomta rá bélyegét. 2016-ra azonban már kedvezőbb eredmények várhatók – az ágazat termelése az előző évinél mintegy 2%-kal lesz magasabb. A földrajzi közelségnek köszönhetően az osztrák élelmiszergyártók Közép- és Kelet-Európában az élelmiszerek iránt megmutatkozó, bővülő keresletből is profitálni tudtak. A tengerentúlra, például az Egyesült Államokba irányuló export hatására az osztrák élelmiszeripari vállalkozások sikerrel ellensúlyozták az orosz importtilalom által okozott veszteséget.

 

Ami a belföldi piacot illeti, a jelentősebb kiskereskedelmi és diszkontláncok elsöprő piaci ereje és az élelmiszer-kiskereskedelemben zajló éles konkurenciaharc miatt az élelmiszergyártók, -feldolgozók és –beszállítók nehezen tudják továbbhárítani költségeiket. Ennek következtében főleg a kisebb piaci szereplőkre komoly árés költségnyomás nehezedik, ami kedvezőtlen hatással van az árrések alakulására.

Magyarország: Gólok idegenben

Az élelmiszer- és italgyártás a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata: a termékgyártás területén a második legnagyobb munkaadó, és egyben a harmadik legnagyobb termelő. Ez az iparág állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10%-át. Az élelmiszerexportból származó bevétel jelentős szerepet játszik abban, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege összességében pozitív.

 

Az utóbbi időben az export lett az éves összesítésben 10,7%-kal bővülő szektor fő motorja (ezt jól illusztrálja, hogy a  belföldi értékesítés mindössze 4,8%-kal nőtt). A legfontosabb exportcikkek a zöldségek és gyümölcsök, valamint a hús- és tejipari termékek. Az export 90%-a az Európai Unió országaiba irányul.

 

2016-ban várhatóan tovább nő az élelmiszeripar forgalma, és bár az ágazathoz tartozó vállalkozások jövedelmezősége 2015-ben javult, 2016-ban pedig várhatóan változatlan marad, az ország többi iparágához képest továbbra is alacsony lesz. Az élelmiszeripari cégek számára a legnagyobb kihívást a lakossági fogyasztást visszafogó, magas adóterhek jelentik. A magyarországi F&B vállalkozások tőkeáttétele általában magas, ami jelentős kockázatot jelenthet a gyenge jövedelmezőség mellett működő vállalatok számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezekre a játékosokra érdemes odafigyelni

Ausztria
Positive section icon

Az elmúlt két évben az italgyártás nagyobb ütemben bővült, mint az élelmiszeripar egészének átlaga. Ennek két fő oka az volt, hogy nőtt az energia- és szénsavas italok exportja, és hogy az osztrák bortermelők az exportpiacokon profitálni tudtak a jobb minőségnek köszönhetően elért magasabb eladási árból. Ettől függetlenül az osztrák és a nyugat-európai italpiac meglehetősen telített, és az ágazatban további piaci koncentrációra lehet számítani.

Negative section icon

A húsipar számára nagy problémát jelent az erős versenyhelyzet és a stagnáló belföldi kereslet. Különösen a komoly piaci erővel és kiterjedt üzlethálózattal rendelkező kiskereskedelmi szereplők helyeznek jelentős nyomást a piaci árakra. Mindeközben a húsiparban konszolidációs folyamat is zajlik. A kisebb hústermelő és-feldolgozó vállalkozások továbbra is kényszerpályán mozognak, míg a nagyobb, exportorientált cégek könnyebb helyzetben vannak, mivel az osztrák húsipari termékek kiváló minősége külpiaci versenyelőnyt teremt számukra.

Magyarország
Positive section icon

2014-ben és 2015-ben a zöldség- és gyümölcstermesztés, a szárnyashús-termelés és a sütőipar a külföldi keresletnek köszönhetően az összesített ipari átlagot meghaladó mértékben fejlődött.

 

 

 

Negative section icon

Az italgyártásban az elmúlt néhány évben számottevő piaci korrekció zajlott. Az italnagykereskedelmi piac erősen koncentrált (a forgalom kb. 90%-át 19 nagykereskedő bonyolítja). A szeszes ital nagykereskedők sorsát szorosan figyelemmel kísérjük, mivel a felröppent hírek szerint a kormány a jövőben e szegmens centralizálására készül.

 

2015-ben a tejipar az ágazat egészénél gyengébb teljesítményt nyújtott, aminek számos régóta húzódó, strukturális probléma volt az oka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főbb erősségek és gyengeségek

Strengths icon
Az osztrák élelmiszeripar esetében:
Strengths icon
A magyar élelmiszeripar esetében:

 

 

 • Az F&B ipar termékeinek minősége kimagasló, a gyártók erőteljesen specializálódtak
 • Közel vannak a kelet-európai piacok
 • Bizonyos szegmensek (pl. az organikus élelmiszerek előállítása) kedvező növekedési kilátásokkal rendelkeznek
 • A bankok általában örömmel nyújtanak hitelt élelmiszeripari vállalkozásoknak
 • Az élelmiszeripar történelmileg az egyik legfontosabb magyar iparág
 • Az élelmiszerexportból származó bevétel jelentős szerepet játszik abban, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege összességében pozitív
 • A magyar infrastruktúra a régió egyik legjobbjának számít és nagyban hozzájárul a termelési és forgalmazási folyamatok sikeréhez
 • A kereslet alapvetően erős, az exportra történő értékesítés volumene nő

 

 

 

 

 

 

 

Weaknesses icon
Az osztrák élelmiszeripar esetében:
Weaknesses icon
A magyar élelmiszeripar esetében:

 

 

 • Az árrések csökkennek, a költség- és árnyomás jelentős
 • A nyugat-európai piacok telítettek
 • A belföldi piacon csökken a fogyasztók száma, a társadalom folyamatosan öregszik
 • Az exporttól való erős függés miatt az ágazat érzékenyen reagál a globális volatilitásra és a válságokra (pl. az orosz importtilalomra)
 • A feketepiac komoly forgalmat bonyolít
 • Az élelmiszerekre kivetett átlagos ÁFA igen magas
 • A gyakran olcsóbb importtermékek erős versenyhelyzetet teremtenek

 

 

 

 

 

Fair play-rangsor: fizetési szokások és fizetésképtelenség

Osztrák élelmiszeripar

Az osztrák élelmiszeriparban az elmúlt két évben tapasztalt fizetési fegyelem megfelelő volt. A késedelmes vagy nemfizetések száma alacsony, és ez a várakozások szerint a következő hat hónap során így is marad.

Egy nagy viszonteladó 2015. novemberében bekövetkezett fizetésképtelensége több közvetlen beszállítójának is komoly nehézségeket okozott.

Az élelmiszeriparban viszonylag ritkán fordul elő fizetésképtelenség. A csődbe menő vállalkozások száma 2016-ban várhatóan változatlan marad, vagy csak kis mértékben fog növekedni.

Magyar élelmiszeripar

A magyar élelmiszeriparban a számla kiállításától a fizetésig átlagosan 60 nap telik el.

A késedelmes fizetések, a nemfizetések és a fizetésképtelenségek száma az elmúlt hat hónap során állandó volt, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban sem fog növekedni.

Ugyanakkor a magyarországi élelmiszeriparban a fizetésképtelenségi ráta meghaladja az átlagot (ez 2015-ben 2,7% volt). Például az élelmiszer- és italgyártók körében a fizetésképtelenség aránya 2015-ben 3,5% volt.

A csődbe ment élelmiszer-nagykereskedők száma 2014-ben jelentős növekedést mutatott. Az élelmiszeriparra általánosan jellemző a magas tőkeáttétel és a banki finanszírozástól való erős függőség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

football icon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi már értékeltük a hitelezési kockázat / üzleti teljesítmény kilátásokat az osztrák-magyar élelmiszeriparra vonatkozóan.  Most Önön van a sor, hogy előre jelezze a június 14-én tartandó mérkőzés eredményét!
Itt tud csatlakozni az Atradius Labdarúgó Bajnoksághoz.

 

 

 

Jogi nyilatkozat

Az itt tett nyilatkozatok csak tájékoztató jellegűek, ezekre nem lehet hivatkozni semmilyen esetben sem. Az irányadó feltételeket megtalálja a jelenleg érvényes szabályzatban vagy a megfelelő termék vagy szolgáltatási megállapodásban. Az itt leírtak nem értelmezhetők úgy, hogy az Atradiusnak bármilyen joga, kötelezettsége vagy felelőssége lenne, beleértve a vásárlók átvilágítását vagy az Ön nevében végzendő egyéb átvilágításokat. Ha az Atradius átvilágítási eljárást végez valamely vevőnél, azt saját kockázatvállalási céljai miatt teszi, és nem a Biztosított vagy bármely más személy javára. Ezen kívül az Atradius és a hozzá kapcsolódó, kapcsolt vállalatok vagy leányvállalatai semmilyen körülmények között sem felelősek semmilyen közvetlen, közvetett, speciális, véletlen vagy következményként bekövetkező kárért, amely a nyilatkozatokban tett információk felhasználásából ered.