Adathalászat és Biztonság

Mit jelent az adathalászat?

Az adathalászat egy jellemzően e-mailen vagy web helyen keresztül kezdeményezett kísérlet arra, hogy Ön felfedje személyes és pénzügyi adatait egy önmagát olyan hivatalos forrásnak álcázott oldal felé, mint például az Atradius. Az így megszerezni kívánt információ lehet az Ön születési dátuma, bejelentkezési információi, felhasználói fiókjának adatai, bankkártya adatai, PIN kódjai, stb. A telefonos adathalászat során ugyanezen információk megszerzése a cél – telefonon keresztül.

Hogyan ismerhetem fel, hogy adathalászattal/ telefonos adathalászattal állok szemben?

Mindig legyen elővigyázatos az olyan telefonhívásokat, üzeneteket és weboldalakat illetően, amelyek az Ön személyes, illetve pénzügyi adataira kérdeznek rá! Mindig győződjön meg róla, hogy a minden kétséget kizáróan megbízhatónak beállított szervezet mögött nem csalás kísérlete áll-e!

Hogyan lehetek biztonságban online is?

Legyen körültekintő!  Az Atradius soha nem fog Önnek olyan kéretlen e-maileket küldeni, amelyekben arra kérik, hogy frissítse vagy erősítse meg személyes és biztonsági adatait. Az Atradius nem fog olyan telefonhívásokat intézni Önhöz, amelyekben arra kérik, hogy frissítse vagy erősítse meg az adatait, főként, hogy hozza nyilvánosságra a jelszavát. Bejelentkezési adatai privát információnak minősülnek, ezeket soha ne hozza nyilvánosságra másik félnek!
Legyen gyanakvó az olyan általános kezdetű üdvözlésekkel szemben, mint például „Kedves, nagyra értékelt ügyfelünk...”, mivel az Atradius mindig csak névre szóló üzeneteket fog küldeni az Ön részére. Az Atradius oldalán megjelenő esetleges figyelmeztetésekkel legyen óvatos!

Mindig fontolja meg, hogy hova kattint és alaposan figyelje meg a bejelentkezési képernyőt! Az internetes bűnözők olyan linkeket használnak, amelyek az e-mail üzenetekben és online hirdetésekben jelennek meg és olyan hamis weboldalra irányítják Önt, ahol ellophatják bejelentkezési adatait. Csak akkor jelentkezzen be a felhasználói fiókjába, ha biztos abban, hogy közvetlenül a valódi weboldalt látogatta meg! Mindig ellenőrizze a következőket, hogy biztos lehessen abban, hogy valóban az Atradius biztonságos web felületén tartózkodik:

  • Helyesen van-e írva az Atradius weboldalának a címe? Az internetes bűnözők gyakorta hoznak létre olyan weboldalakat, amelyeknek a neve csak kevéssé tér el az eredeti oldal valódi nevétől, például atardius.com az eredeti atradius.com helyett.
  • Az e-mail cím ’https://’ -sel kezdődik-e? Az ’s’ itt az angol ’secure’, vagyis ’biztonságos’ szóra utal, ami biztosítja Önt afelől, hogy a személyes információk használata és a böngészés védett körülmények között zajlik és minden adat titkosított. Ha a weboldal címe csak ’http://’- vel kezdődik, ’s’ nélkül, akkor az internetes kapcsolat nem biztonságos.
  • Látható-e a biztonsági zár ikon a képernyőn? Amennyiben a valódi oldalra jelentkezett be, akkor ennek az ikonnak a kijelentkezés pillanatáig folyamatosan láthatónak kell lennie.

Győződjön meg róla, hogy az Ön által használt műszaki eszköz szoftvere naprakész, a biztonsági szoftver telepítve van és megfelelően működik! Továbbá:

  • Győződjön meg arról, hogy az Ön által használt műszaki eszköz védettsége megfelelő! Használjon naprakész vírusirtó programot és tűzfalat egyidejűleg! Bizonyosodjon meg arról, hogy ezek a programok automatikusan aktiválódnak, amikor Ön üzembe helyezi a műszaki eszközt!
  • Rendszeres időközönként frissítse az operációs rendszert és a különféle szoftvereket (úgy, mint a különféle alkalmazások, víruskeresők, internetes böngészők, adathordozók) és telepítse azokat, amint elérhetőek!
  • Ne telepítsen ismeretlen forrásból származó szoftvereket (úgy, mint különféle alkalmazások, víruskeresők, internetes böngészők, adathordozók)!
  • Győződjön meg róla, hogy az Ön által használt vezeték nélküli internet kapcsolat biztonságos!
  • Ellenőrizze, hogy az Ön által használt plug-in naprakész-e és megbízható forrásból származik-e (mint például az Adobe Reader, az Adobe Flash, a Microsoft Silverlight és a Java által felkínált kiegészítő funkciók)!

Mit kell tennem, ha internetes csalással találkozom?

A legfontosabb, hogy soha ne reagáljon olyan gyanús megkeresésekre, melyek során a személyes, illetve a pénzügyi adatairól kérdezik!

Ne töltsön ki olyan űrlapokat, vagy bejelentkezési felületeket, amelyek gyanús üzenetekben lévő linkeken keresztül érhetőek el.

Kapcsolattartóján keresztül értesítse az Atradiust, amennyiben adathalászatra utaló jeleket vél felfedezni! Tartsa szem előtt, hogy soha ne kövessen az Atradius-szal való kapcsolatba lépés módjára vonatkozó, gyanús e-mailekben érkező utasításokat! Az ilyen e-mailekre soha ne válaszoljon és ne kattintson a bennük található linkekre sem! Akkor is legyen elővigyázatos, amikor telefonon kívánja jelenteni nekünk, hogy telefonos adathalászatra utaló jelekkel szembesült – várjon néhány percet, mielőtt az Atradius számát tárcsázná, mert a telefonos csaló lehet, hogy nyitva hagyta még a vonalat.